5.1.

5.1.2012 § 2 kommenttia

John Ashbery:Vuokaavio, Jack-in-the-Box 1994. Suom. Leevi Lehto.
Kivimäki, Arto: Roomalainen kalenteri, 1998.
 

Luin pitkästä aikaa Ashberyn Vuokaaviota. Ihailua! (Viimeksi kun yritin lukea sitä lukukykyni ei oikein vielä riittänyt tuohon pitkään ja silti tiiviiseen runoon, olin muistaakseni aika ymmälläni sen kanssa.) Nyt kiinnostukseni kohdistui siihen, miten noin pitkä runo pysyy koossa, mistä sen ”tekstuuri” (voiko tällaista sanaa käyttää?) koostuu sekä miten pitkä runo eroaa esimerkiksi runosarjasta tai runoelmasta. Yritän myös Ashberyn esimerkin avulla päästä eroon pelkästä sateen ja pilvien katselusta, tosi helposti sorrun vain runontamaan harmaata maisemaa.

(Tein alkupäivän töitä kirjastossa ja jouduin jättämään kirjan kirjastoon, koska epäilen olevani pysyvästi lainauskiellossa Helsingin kaupunginkirjastossa. Toivottavasti se pysyy siellä, että voin taas palata tämän niin opettavaisen kirjan ääreen. Käännös on myös mainio – tarvitsen jostain syystä aina suomenkielistä tekstiä sysätäkseni oman kirjoittamiseni vauhtiin. ) Aikamoista soopaa suurin osa siitä, mitä olen toistaiseksi kirjoittanut – silti ehkä jotain edistystä tänään: Aloin harkita teosrunoni jakamista säkeistöihin (toisin kuin Ashbery tekee), teksti jäsentyi tämän kokeilun avulla hieman paremmin.

Avainsanat:

§ 2 Responses to 5.1.

  • pulina sanoo:

    Tekstuuri kuulostaa äkkiseltään ainakin minusta sopivalta sanalta. Miksi: koska se on esimerkiksi kuten nauha, jolla on eteneminen, ja lisäksi kohokuvioita, kolmiulotteisuutta jolla on jokin rytmi. Sen ei siis tarvitse katketa mutta se silti jaksottuu.

  • […] 5. päivänä kirjoittamassaan postauksessa Tavi kertoo lukeneensa John Ashberyn runoelmaa Vuokaavio (suom. Leevi Lehto). Se on pitkä […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mikä tämä on?

You are currently reading 5.1. at 12.

Meta

%d bloggaajaa tykkää tästä: