Johdanto Kahteentoista

Kaikki tietävät, että ”runouden kirjoittamisella ei elä”. Tämän hetkinen Euroopan komission virallistama köyhyysraja on Suomessa 1080 euroa kuussa.  Yhtä runokirjaa myydään keskimäärin 200-400 kappaletta. Jos noudatetaan kirjailijaliiton suositustaksoja, kirjailija saa tekijänoikeuspalkkiota 21 % teoksen tuotosta, eli noin 2 euroa / myyty kirja.  Mikäli keskimääräinen runoilija haluaisi elää puhtaasti tekijänoikeustuotoilla, hänen tulisi siis kirjoittaa vuodessa keskimäärin 24 runoteosta.

Tarvepainatuksen  ja erilaisten digitaalisten julkaisualustojen myötä tilanne on muodostunut runoilijan kannalta hieman toiveikkaammaksi. Runokirjojen julkaisemiseen ei enää välttämättä tarvita alkupääomaa. Leevi Lehdon luotsaama, taloudellisia riskejä ottamaton ntamo-kustantamo julkaisee vuosittain enemmän runonimekkeitä kuin kaupalliset kustantamot yhteensä. Koska kaupallisten kustantamojen rahakassoja ei enää välttämättä tarvita, runouden on mahdollista itsenäistyä ja todellakin muodostua siksi ”äärimmäiseksi pienyrittäjyydeksi”, joksi Charles Bernstein on sitä kuvannut.  Jos runoilija esimerkiksi painattaa omat kirjansa jonkin tarvepainatus-palvelun kautta, toimii itse omien kirjojensa taittajana hänen on mahdollista päästä köyhyysrajan yläpuolelle julkaisemalla yksi runoteos kuukaudessa, 12 teosta vuodessa.

Edellä esitetty ajatusleikki itseään elättävästä runoilijasta antaa ulkoiset raamit käsitetaideteos (tai –projekti) ”12”:lle. Teos koostuu 12:sta runokirjasta (tai kirjan muotoa tutkivasta teoksesta), jotka ilmestyvät kuukausittain vuoden 2012 aikana. Jokainen kirjoista nimetään kirjoituskuukauden mukaan: Tammikuu, Helmikuu, Maaliskuu, Huhtikuu, Toukokuu, Kesäkuu, Heinäkuu, Elokuu, Syyskuu, Lokakuu, Marraskuu, Joulukuu. Jokainen teoksista tulee kirjoittaa valmiiksi kalenterikuukauden aikana ja sen on oltava julkaisukynnyksen ylittävä korkeatasoinen, kirjallinen teos. Teos julkaistaan seuraavan kalenterikuukauden kuluessa, ja silloin siihen on mahdollista tehdä vielä pieniä muutoksia. Aikaraja on kirjallisen laadun lisäksi ainoa kaunokirjallinen rajoite, jota hyödynnän. Kirjallisen laadun pyrin takaamaan ”objektiivisesti” siten, että luetutan teosta luotettavilla ja kompetenteilla kollegoillani. Subjektiivisesti vaadin kirjoitettavilta runoilta ja teoksilta tiettyä ”totuutta” tai ”osuvuutta”.  Lisäksi jokaisen julkaistavista 12:sta teoksesta on oltava kirja – hyödynnettävä tavalla tai toisella kirjamuotoa.

Osuuskunta Poesia julkaisee teokset omana sarjallisena teoksenaan vuoden 2012 aikana. Yksittäinen teos julkaistaan aina kirjoituskuukautta seuraavan kuukauden aikana.

TEOSTEN PÄIVITTYVÄT TYÖSUUNNITELMAT 

Mainokset

§ One Response to Johdanto Kahteentoista

  • […] Tavi on perustanut hankkeeseen liittyen tulevan teoksensa mukaan nimetyn blogin, 12. Projektinsa lähtökohdaksi Tavi kertoo blogissaan runoilijuuteen liittyvät realiteetit. Yhdestä myydystä runokokoelmasta tekijän osuus on suunnilleen 2 euroa, ja koska runokokoelmia myydään keskimäärin 200-400 kappaletta, pitäisi niitä julkaista vuodessa 24, jotta ylittäisi köyhyysrajan (Suomessa 1080 euroa/kk). Jos kuitenkin runoilija pystyy itse osallistumaan teoksensa viimeistelyyn ja jos esimerkiksi käytetään tarvehankintapainatusta (ei varastotappioita), määrä putoaa puoleen. Tämä asetelma luo Tavin kirjoitusprosessille puitteet (katkelma Tavin blogista kohdasta Johdanto Kahteentoista): […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: